Terug naar het volledige dienstenoverzicht

 

Beeldscherm Defecten

 

Korte uitleg

 

Iedere laptop heeft een scherm. Deze schermen varieren in grote maar ook in kwaliteit. Een veel voorkomend iets bij laptop is een kapot scherm of deze heeft bepaalde klachten. Hieronder kunt u zien welke de meest voorkomende klachten zijn en wat wij eraan kunnen doen.

 

 

Probleem 1: Het beeld blijft halverwege 'hangen'

Het beeld blijft halverwege 'hangen': bijvoorbeeld de bovenste helft is juist, terwijl de onderste helft nog een 'oud' scherm vertoont. Als u druk uitoefent op de randen rond het beeldscherm kan het zijn dat het probleem verdwijnt.

 

Beeld blijft hangen

 

 

Oplossing: Hoogstwaarschijnlijk is de LCD kabel defect. Laat deze vervangen door laptopdokter-rotterdam en uw beeld is weer 100% in orde. In sommige gevallen is de oorzaak ernstiger en dient het gehele beeldscherm te worden vervangen.

 

 

 

Probleem 2: Alle beelden hebben een rode gloed

Uw laptop functioneert naar behoren, maar alle beelden op uw scherm hebben een rode gloed. Bovendien kan het in zulke gevallen gebeuren dat de backlight-verlichting na een tijdje ook uitvalt en u helemaal geen beeld meer heeft.

 

Lcd scherm rode gloed

 

Oplossing: Sluit een externe monitor aan op uw laptop; deze zal hoogstwaarschijnlijk wèl goed werken. Als dat zo is, is uw LCD beeldscherm zelf defect; de LCD-inverter is immers niet verantwoordelijk voor de kleurenweergave. Laat uw beeldscherm vervangen door laptopdokter-rotterdam en u krijgt weer alle kleuren in beeld.

 

 

Probleem 3: Het beeld blijft heel erg donker

Het beeld blijft, direct vanaf opstarten, heel erg donker, misschien nauwelijks nog zichtbaar. Met een zaklamp erop schijnen maakt het beeld duidelijker zichtbaar. De laptop functioneert verder wel naar behoren.

 

Lcd scherm dim beeld

 

Oplossing: . In zulke gevallen is het meestal de inverter die 'op' is of de backlight verlichting in het scherm zelf. Of de oorzaak is een kabelbreuk in de LCD-inverterkabel. Het kan namelijk zijn dat uw beeldscherm dit gedrag alleen op bepaalde standen dit probleem vertoont. Check de kabels aan beide zijden van het inverterprintplaatje om een beter contact te maken. Als hierdoor het probleem niet verdwijnt is het waarschijnlijk te wijten aan de inverter zelf. Sluit een externe monitor aan op uw laptop; deze zal hoogstwaarschijnlijk wèl goed werken. Als dat zo is, is uw LCD inverter defect. Laat deze vervangen door laptopdokter-rotterdam en uw beeld is weer kristalhelder.
In zeldzame gevallen kan de sluitschakelaar van de laptop blijven 'hangen' wanneer u uw laptop openklapt. Normaal gesproken schakelt deze schakelaar de backlight verlichting uit wanneer het scherm wordt dichtgeklapt om stroom te besparen. Meestal is het een kunststof knopje dat zich dichtbij de scharnierpunten bevindt. Tik een paar keer op dit pennetje om te checken of de backlight wel aanschakelt.

 

 

Probleem 4: Er komen alleen maar gekleurde verticale strepen in beeld

U krijgt dit beeld na opstarten van de laptop: een aantal verticale lijnen die van kleur veranderen zonder enig patroon. Als u wat druk uitoefent op het scherm, verandert het patroon en er kunnen dan ook horizontale lijnen optreden in het midden van het scherm.

 

 

 

Oplossing: Sluit een externe monitor aan op uw laptop; deze zal hoogstwaarschijnlijk wèl goed werken. Als dat zo is, rest u niets anders dan het scherm te laten vervangen

 

 

Probleem 5: Er lopen enkele gekleurde verticale lijntjes door het beeld

Dit voorbeeld komt vaak voor: op een dag zet u de laptop aan en er verschijnen één of enkele verschillende gekleurde verticale haarlijnen in beeld. Wanneer u het scherm beweegt kunnen sommige lijnen verdwijnen of er komen er juist meer bij.

 

 

Oplossing: Na aansluiting van een externe monitor zal blijken dat deze wèl goed werkt. Ook bij dit probleem is vervanging van het LCD beeldscherm de enige oplossing.

 

 

Probleem 6: Er komen allemaal dezelfde, gelijkmatig verdeelde verticale lijnen in beeld

Het beeldscherm vertoont identieke verticale lijnen over het gehele scherm, zodra u het scherm inschakelt. Soms zijn deze lijnen blauw, soms rood of wit en soms worden ze breder.

 

 

Oplossing: Bij aansluiting van een externe monitor blijkt dat dezelfde lijnen zich hier ook voordoen. De oorzaak ligt daarom hoogstwaarschijnlijk bij een slechte videokaart. In dit geval zou dat een falend videogeheugen kunnen zijn. In veel laptops is de videokaart geïntegreerd in het moederbord; vervanging daarvan wordt dan een kostbare, zo niet onmogelijke zaak. Sommige laptops (bijvoorbeeld Fujitsu-Siemens, Dell en game-laptops) hebben wel een separate videokaart; dan kunt u alleen deze module laten vervangen.

 


Probleem 7: Het beeld vertoont rode vlekken

Bij het aanzetten van het scherm verschijnen deze rode vlekken. Bij het aansluiten van een externe monitor zult u dit probleem niet aantreffen. Toch is dit probleem niet te wijten het scherm, maar aan een defect tussen het moederbord en de onboard video of video connector.

 

 

 

Oplossing: In dit geval is vervanging van het moederbord de enige oplossing

 

 

Probleem 8: Eerst werkt het beeld gedeeltelijk, daarna met strepen, daarna vervaagt het weer

In dit geval werkt het linkerdeel van het scherm nog goed, maar is het rechterdeel geheel wit. Bij druk uitoefenen op het scherm verschijnen er verticale lijnen en na een poosje wordt het beeld beter, weliswaar met nog horizontale lijnen door het beeld, om vervolgens weer te gaan vervagen.

 

 

Oplossing: Bij aansluiting van een externe monitor is het beeld wèl goed. Vervanging van het LCD scherm zal dit probleem oplossen.

 

 

Probleem 9: Alle kleuren zijn omgedraaid

Na het opstarten vertoont het beeld geïnverteerde kleuren: waar een achtergrond zwart hoort te zijn is ie grijswit, wat blauw hoort te zijn is oranje, wat rood hoort te zijn is groen enzovoorts.

 

 

Oplossing: Vervanging van het LCD beeldscherm is de enige oplossing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
nieuwsbrief

 

Altijd op de hoogte? Meld je aan voor de PC Dokter nieuwsbrief!

 

E-mail:


MSN Support

 

msn@pcdokter-rotterdam.eu

 

msn Download hiernaast de nieuwe versie van MSN Messenger

house Contact

 

Pcdokter-Rotterdam.eu

melkpad 8

3075hp Rotterdam

emailinfo@pcdokter-rotterdam.eu

tel 010-841 841 7